top of page

«Ενημερωτικό Σημείωμα και Πρόσκληση σε Συνάντηση»

«Ενημερωτικό Σημείωμα και Πρόσκληση σε Συνάντηση»

Ημερ/νία: Τετάρτη, 31 /10 /2018

Τόπος: ΕΚΦΕ Χανίων

Ώρα:12:00 έως 14:00.

Ηλ. διεύθυνση φόρμας συμμετοχής: https://goo.gl/forms/KidGE0QhRA8Jsm4c2

​​Αγαπητοί και Αγαπητές Συνάδελφοι,

Ήδη από τον Μάιο του 2015, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημοσιεύσει τα συμπεράσματα έρευνας σχετικά με τον ρόλο της προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης στην προώθηση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της γνώσης της ψηφιακής τεχνολογίας. Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι η ενθάρρυνση των τριών παραπάνω στοιχείων σε πρώιμη ηλικία μπορεί να επιφέρει προσωπικά και επαγγελματικά οφέλη στην ενήλικη ζωή. Επίσης αναγνωρίζει ότι:

  • Είναι σημαντική η παροχή μιας στέρεης βάσης για περαιτέρω μάθηση, η ανάπτυξη ενός υψηλότερου επιπέδου γνώσης και η βελτίωση της ικανότητας του παιδιού να αναπτύσσει δεξιότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης,

  • οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμβάλλουν καθοριστικά στο να γίνουν τα παιδιά δημιουργικοί και καινοτόμοι ενήλικες,

  • μέσα από το παιχνίδι και την κατάλληλη χρήση των ψηφιακών εργαλείων ενισχύονται οι δραστηριότητες μέσα στην σχολική τάξη και προωθείται η δημιουργία κινήτρων, η κατανόηση και η μάθηση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, με το παρόν έγγραφο θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την πορεία του ευρωπαϊκού προγράμματος CREATEskills (Κωδ. Έργου 2017-1-ΡΤ01-ΚΑ201-035981), στο οποίο συμμετέχει η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Χανίων ως εταίρος.

Το πρόγραμμα συντονίζεται από την πορτογαλική εταιρεία Mentortec και στη σύμπραξη συμμετέχουν 8 εταίροι από 4 διαφορετικές χώρες: Mentortec (Πορτογαλία), Universidade de Murcia (Ισπανία), Science View Hellenic Association (Ελλάδα), UAB Metis Baltic (Λιθουανία), Agrupamento de Escolas de Loureiro (Πορτογαλία), Colégio Público Consolación (Ισπανία), Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (Ελλάδα), UAB Karalienes Mortos Mokykla (Λιθουανία).

Το CREATEskills είναι ένα διετές έργο (2017-2019) που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και στοχεύει στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων διδακτικών και μαθησιακών πρακτικών στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ε.Ε. Το έργο φιλοδοξεί να αυξήσει την ελκυστικότητα των STEM μαθημάτων (Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά), συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων των εμπλεκόμενων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Τον Μάιο του 2018, οι εταίροι του προγράμματος CREATEskills ολοκλήρωσαν τις εθνικές τομεακές έρευνές τους και επικαιροποίησαν τα δεδομένα σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τις πραγματικές ανάγκες που αφορούν τη STEM μάθηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της τομεακής έρευνας, τα σχολεία-εταίροι από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Λιθουανία συγκέντρωσαν ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις από τις παρακάτω ομάδες-στόχους ανά εταίρο, ως εξής:

  • 21 Διευθυντές Σχολείων

  • 221 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και STEM

  • 154 γονείς ( ή υπεύθυνοι σύμβουλοι) μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας από 6 έως 12 ετών)

  • 364 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας από 6 έως 12 ετών)

Αυτή η ερευνητική δραστηριότητα, μαζί με τις εθνικές εκθέσεις-αναφορές, διαμόρφωσε έναν Οδηγό Προγράμματος με τις κατευθυντήριες γραμμές προς την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου για την STEM εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της θεωρίας της Κοινωνικής Μάθησης. Ο Οδηγός αυτός θα διατεθεί ηλεκτρονικά το επόμενο χρονικό διάστημα στα σχολεία της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Χανίων.

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Χανίων για την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργάζεται με φορείς και δομές της εκπαίδευσης της Π.Ε. Χανίων (ΕΚΦΕ Χανίων, ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων, Πολυτεχνείο Κρήτης κ.ά.) και την τοπική κοινότητα. Κατά το β’ έτος του προγράμματος (2018-2019) πρόκειται να υλοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις STEM μαθημάτων σε δημοτικά σχολεία των Χανίων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα δοκιμαστεί «εργαλειοθήκη» STEM δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθεί από τα σχολεία-εταίρους του προγράμματος. Επίσης οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν διαδικτυακή δραστηριότητα συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκή online κοινότητα εκπαιδευτικών STEM μαθημάτων.

Όλα τα δημοτικά σχολεία της Π.Ε. Χανίων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, θα περιληφθούν στα “σχολεία STEM” του προγράμματος. Οι διευθυντές/προϊστάμενοι αυτών των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί (ανεξαρτήτως ειδικότητας), που θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν δραστηριότητες STEM, θα συμμετέχουν στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος CREATEskills και θα λάβουν σχετική βεβαίωση συμμετοχής και ανάπτυξης/εφαρμογής εκπαιδευτικού υλικού. Επίσης, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους, θα υποστηριχθούν σε ζητήματα STEM εκπαίδευσης με σεμινάρια που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-19 στα Χανιά και στην Αθήνα, σε συνεργασία και με το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΦΕ Χανίων.

Προκειμένου να προγραμματίσουμε τη συνεργασία μας, σας καλούμε να συμπληρώσετε, με ευθύνη των Διευθυντών/Προϊσταμένων των δημοτικών σχολείων, την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα ενδιαφέροντος και να συμμετέχετε στην ενημερωτική-καθοδηγητική συνάντηση που θα διεξαχθεί στο ΕΚΦΕ Χανίων την την Τετάρτη 31 /10 /2018 στο ΕΚΦΕ Χανίων την ίδια ώρα 12:00 έως 14:00.

Ηλ. διεύθυνση φόρμας συμμετοχής: https://goo.gl/forms/KidGE0QhRA8Jsm4c2

Ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης Χανίων

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page